CEVİZ HASTALIKLARI

Ceviz hastalıkları ile mücadele öncesinde yapılması gereken ilk şey hastalık belirtilerinin incelenmesidir. Ceviz ağacında hastalık ve zararlılarla karşı yapılan mücadele doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Doğru bir mücadele için ağaç üzerindeki hastalık belirtilerinin dikkatli şekilde incelenmesi gerekir. Yapılan incelemeler sonucu elde edilen bulgular ile hastalık teşhis edilir.

Ceviz Hastalıkları Belirtileri ve Mücadele

Hastalığın doğru belirlenmesi doğru bir mücadeleyide beraberinde getirir. Bu süreç içerisinde uzman desteği alınması çok önemlidir. Uygulanabilecek yanlış mücadele yöntemleri beraberinde büyük maddi zararlar getirir. Her çeşit bitki ve ağaçda olduğu gibi ceviz ağacı üzerindede bir çok hastalık meydana gelir. Bakteriyal kanser, bakteriyal yanıklık, kök çürüklüğü, kök uru ve ceviz antraknozu en çok görülen hastalık türleri başında gelir.

Bakteriyel Kanser ve Zamklanma

Bakteriyel Kanser ve Zamklanma

Bakteriler, budama yerlerindeki yaralardan ve gözlerdeki çatlaklardan bitkiye bulaşırlar. Kışı kanserli kabuk dokusunun kenarında geçirirler ve ilkbahar mevsiminde çoğalmaya başlarlar. Yağmurun etkisi ile yaprak ve çiçeklerde hızlı bir şekilde yayılmaya başlarlar.

Hastalık yapraklarda küçük, yağ yeşili, sarımtırak haleli, zamanla morumsu kahverengi renge dönen lekeler oluşmasına sebep olur. Oluşan lekeler zamanla kurur ve yaprak üzerinde delikler oluşur. ilkbahar ve yaz aylarında hastalıklı dalların uç kısımlarında yaprakların solarak ölmesi gerçekleşir. Çiçeklerin solarak kahverengi bir renk almasına sebep olur. Hastalık tomurcukları kahverengi bir renge döndürerek solmasına sebep olur. Ana dal ve gövdede kanserli bölgeler oluşur. Bu kanserli bölgeler ilkbahar mevsiminde hızlı bir şekilde yayılır. Kanserli olan bölgenin dokusu ıslak ve yanıktır ve buralardan zamk çıkar. Meyvelerde küçük ve hafif çökük kahverengi lekeler görülür.

Armillaria Kök Çürüklüğü

Armillaria Kök Çürüklüğü

Hastalıklı ağacın kök yapısı incelendiğinde ikinci kökten başlayarak kök boğazına kadar kabuk dokusu ile odun dokusu arasında beyaz bir tabakanın oluştuğu görülür. Hastalığın etkisi ile ilk olarak odun dokusu açık kahverengiye dönüşür ilerleyen süreçte sarımsı veya beyaz süngerimsi bir dokuya dönüşür.

Ağaçların köklerinde çürümeye sebep olur ve bu sebepten dolayı ağaçların belli bir zaman sonra ölümü gerçekleşir. Ağaç yaprakları sararır, dökülür ve aynı zamanda ağaç üzerindeki sürgün oluşumunun azalmasına sebep olur. Ağaç üzerindeki sürgün ve dallar kurumaya başlar ve zaman ilerledikçe ağacın tamamen kurumasına sebep olur.

Ceviz Antraknozu Hastalığı

Ceviz Antraknozu Hastalığı

Hastalık, genç yaprakların yaprakçıkları yarı büyüklüğünü geçtikten sonra lekeler oluşturur. Bu lekelerde ilk olarak renk açılmaları meydana gelir daha sonra bu lekelerin etrafında sarımsı bir hale oluşur. Belli bir zaman sonra lekenin orta kısmı kahverengiye döner. Bu lekeler zaman içerisinde yayılıp birleşerek her yeri kaplar.

İleri seviyede hasta olan meyvelerin yeşil kabuk kısmından iç kısma geçer ve böyle bir durumda depolanan meyve diğer etkenlerin etkisi ile birlikte çürümeye başlar. Meyvenin lekeli kısmının altında bulunan sert kabuk üzerinde de lekeler meydana gelir. Bu şekildeki meyveler zamanla çürümeye başlar. Eğer gerekli önlemler alınmazsa hastalığın etkisi ile gelecek yıllar için sürgün ve meyve oluşumu olumsuz yönde etkilenir. Bu nedenlerden dolayı ağacın meyve verimi azalmaya başlar.

Ceviz Ağacında Kök Uru

Ceviz Ağacında Kök Uru

Hastalık fidan köklerinde bulunan yaralardan yerleşerek ur oluşumuna sebep olur. Kök kısmındaki yaralanmanın bir çok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında böcekler, nematodlar, don zararı veya mekanik işlemler olabilir. Hastalığa sebep olan bakteri uzun süre toprak içerisinde canlı kalarak yayılır.

Hastalığa yakalanan ağaçların kök boğazında küçük krem rengi urlar meydana gelir. İlk aşamada urların yüzeyi düzgün ve yumuşakça olup urlar büyüdükçe yüzeyi kuruyarak esmerleşir ve pürüzlü görünmeye başlar. Hastalık genç fidanlar ve ağaçlarda gelişimi engeller ve önlem alınmazsa belli bir süre sonra kurumasına sebep olur. Yaşı çok ileri olan ağaçlarda ise meyve verimini düşürür.ebep olur.

Ceviz Bakteriyel Yanıklığı

Ceviz Bakteriyel Yanıklığı

İlk olarak belirtiler yaprak üzerinde ortaya çıkmaya başlar ve zamanla yaprağın tamamını kaplar. Yaprak üzerinde kahverengi ve siyah lekeli küçük noktalar şeklinde başlayarak damarlarla sınırlı 2 veya 3 mm’lik köşelere dönüşür. Bu şekilde hastalık yaprağın tamamına yayılarak yaprakta şekil bozukluğuna neden olur.

Ağaç üzerindeki genç sürgünler hastalıktan etkilenir. Sürgün üzerinde çeşitli büyüklüklerde sürgünü kaplayan yaralar oluşur. Yaralar yüzeysel olsa da öze kadar ulaşıp kanser oluşumuna sebep olur. Havaların nemli olduğu zamanlarda kanserli bölgeden bakteriyel akıntı çıkar fakat gözle görülmez. Yeşil sürgün ve tomurcuklar da ilkbahar erken donlarından sonra yanıklık ortaya çıkar. Ceviz fidanı yeni dikilen ya da genç bir fidan ise kuruyarak ölmesine sebep olabilir. Yaşlı ağaçlarda ise genç sürgünler kurur. Aynı zamanda bu hastalık ağaçtaki çiçeklerin kararak kurumasına neden olur. Hastalık meyve üzerinde küçük, yağ yeşili olarak başlayıp sonra siyah renge dönen hafif çökük lekeler oluşturur. Zamanla bu lekeler meyvede çürüklere neden olur. Bu çürükler meyve dış yüzeyinden alt kabuğa kadar ilerler. Cevizin renginin değişmesine sebep olur ve tadını acılaştırır. Eğer meyveler küçük olarak hastalığa yakalanırsa ağaçtan dökülür.

İletişim Formu

Sizinle daha verimli bir iletişim kurmak için lütfen gerekli alanları eksiksiz bir şekilde doldurunuz.


Adres

Danişment Mahallesi – Karacabey
BURSA - TÜRKİYE


Telefon

+90 542 570 47 16

+90 530 605 55 19

+90 531 923 45 79


Mail

destek@akkoyunlarfidan.com