Ceviz dikimi öncesi bölgenin iklimi ve arazinin toprak yapısı analiz edilmelidir. Analiz sonuçları
doğrultusunda uygun ana çeşit ve tozlayıcı seçimi yapılarak arazi üzerinde uygun görülen dikim aralıkları belirlenir.
Ceviz dikimi aşamalarını iklim ve toprak analizi, çeşit seçimi, dikim aralıklarının belirlenmesi, fidanların dikimi oluşturur.
Bu işlemler doğru uygulandığında sonraki dönemler daha olumlu şekilde ilerler. Her adımda mutlaka uzman desteği alınmalıdır.
Dikim yapılacak bölgenin iklim koşulları analiz edilmelidir. İklim analizi için son 10 yıllık meteoroloji verilerini kullanabilirsiniz.
Öncelikli olarak cevizin aşırı sıcaklara ve soğuklara karşı duyarlı olduğu bilinmelidir. Aşırı sert rüzgarlara maruz kalması
gelişimine etki ettiği gibi rüzgarların olmaması da iyi bir tozlanmanın gerçekleşmemesine sebep olur.
Ceviz bahçesi kurulumu için yapılması gereken diğer bir işlem dikim yapılacak arazinin toprak analizinin yapılmasıdır. Ceviz yetiştiriciliğinde
Toprak pH’sının 6-7.0 arasında olması, İŞBA değerinin(Su Tutma Kapasitesi) %45-55 arasında olması istenilir. Ceviz fidanları için
açılan çukurlardan toprak numuneleri alınarak analize gönderilir. Gelen analiz sonuçlarına uygun ceviz fidanı tercihi yapılır.
Ceviz dikimi aralıkları 12 x 12 metre, 10 x 10 metre, 10 x 8 metre, 8 x 8 metre olmakla birlikte günümüzde çit dikimi olarak bilinen 7 x 3,5 metre veya 7 x 4 metre gibi sık dikim aralıkları uygulanmaktadır. Sık dikim aralığı ya da çit dikimi ile daha çok fidan dikilmesi sağlanarak araziden daha fazla miktarda ürün alınır. Sık dikim aralığı küçük ve orta çaplı araziler için en uygun dikim şeklidir.